10. helmikuuta 2008

Seikkailukertomuksia (1937)

Seikkailukertomuksia n:o 35/1937
Kansi: Eeli Jaatinen

Seikkailukertomuksia (1936-1957) ilmestyi aina keskiviikkoisin, mikä olikin lukijan kannalta ihan mukavaa sillä lauantaina saattoi sitten ostaakin jo Jännikkeen. Lukemistolehtiä taisi tuolloin riittää melkein jokaiselle viikonpäivälle...

Seikkailukertomuksia oli Ilmarisen lehti. Novellien kirjoittajia ei useinkaan ilmoitettu, mutta ainakin Marton Taiga näyttää olleen vakituinen avustaja 1930-luvulla. Vastaava toimittaja oli tuolloin Y. R. Halme. Lehti painettiin huokoiselle paperille, ja hauskaa kyllä, Suomal. Kirjall. Seuran kirjapainossa!

Lehdessä ilmestyi myös varsin näyttävä seikkailusarjakuva Pantteri-Billin seikkailuja. Alkuperäiseltä nimeltään sarjakuva on Brick Bradford (kirjoittanut William Ritt ja piirtänyt Clarence Gray), joka on Suomessa tunnettu myös nimillä Sam Seikkailija (Sarjakuvalehdessä) ja Raketti Silvo (tietääkö joku, missä lehdessä?). Sarja eli tuolloin kultakauttaan ja oli piirrosasultaan miltei yhtä loistokas kuin Flash Gordon (joka ilmestyi Jännityslukemistossa nimellä Iskevä Salama). Yksityiskohdissa ei säästelty, kuten voimme huomata ao. avausruudun taistelukohtauksesta.

Suomalaisten lukemistolehtien historiaa on selvitetty tarkemminkin.

3 kommenttia:

  1. En mene takuuseen, mutta muistelisin nähneeni Brick Bradfordin jossain 60-luvun lopun Aamulehdessä nimellä Riku.

    VastaaPoista
  2. Joo, on selvitetty, mutta niiiiiiin paljon on vielä selvittämättä. Eikä enää paljon mitään voi selvittää, kun paperit ovat hävinneet ja yli 90 % kirjoittajista ja muista avustajista on kuollut. Miksi juuri näillä lehdillä on ollut niin surkea epäonni: iskelmätähtiä ja kaiken maailman puliveivareita elokuvan puolelta on juhlittu vaikka kuinka pitkään, mutta hienoja kirjailijanuria tehneitä tyyppejä ei älytty edes haastatella?

    VastaaPoista
  3. Piti vielä tuosta sanoa, että ilmeisesti Ilmarisen politiikka oli, että jos juttu oli huono tai ainakin keskinkertaisen alapuolella, kirjoittajan nimeä ei käytetty. Seppo Tuiskunkin ekat jutut 50-luvun puolivälissä ilmestyivät nimettä.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: